Workshops

T~ Together
E~ Everyone
A~ Achieves
M~ More

Με αυτό το απόφθεγμα, η ομάδα των “Workshops” σας καλωσορίζει στο 31ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και 19ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Γιατρών! Για ακόμη μια χρόνια, αν και σε διαφορετική πόλη, με διαφορετικούς ανθρώπους, δουλέψαμε για τον κοινό σκοπό της διοργάνωσης πρακτικών σεμιναρίων - workshops , όπου η γνώση δεν μένει στη θεωρία! Εδώ, δεν παρακολουθούμε απλώς. Συμμετέχουμε, συνεργαζόμαστε και μαθαίνουμε βιωματικά. Από κοινού, ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να βελτιώσουμε την πρακτική μας και να προσφέρουμε ακόμα καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς μας. Φέτος τα workshops χωρίζονται σε 4 διαφορετικούς πυρήνες:

-Preclinical workshops
-Clinical workshops
-Advanced clinical workshops
-Soft skills workshops

Μέσα από την ποικιλομορφία και τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 60+ workshops, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, εκτός της hands-on εξάσκησης σε βασικές αλλά και πιο σύγχρονες δεξιότητες, να γνωρίσουν και ίσως να ανακαλύψουν τη αγάπη και το πάθος τους για μια ειδικότητα καθώς και να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους ανθρώπους του εκάστοτε χώρου!

Επομένως σας παρακινούμε να μην χάσετε αυτή την μοναδική εμπειρία και σας περιμένουμε με ανυπομονησία να γνωριστούμε και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς το μέλλον της ιατρικής, το οποίο θα καθορίσουμε εμείς με σκληρή δουλειά και μεγάλο ζήλο!

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του 31ου ΕΣΦlΕ
Μπαλτζή Μαργαρίτα
Ειδική Γραμματέας, Υπεύθυνη Ομάδας Workshops

PRECLINICAL WORKSHOPS

Ημερομηνία & ώρα: 11/04, 16:00-17:10, 17:10-18:20 & 18:20-19:30
Περιορισμός έτους: 2ο-6ο
Οι καινοτόμες νέες τεχνολογίες της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης έχουν επανακαθορίσει όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στον χώρο της υγείας και ειδικότερα στην ιατρική εκπαίδευση, αναδύονται διαρκώς εφαρμογές και ευκαιρίες χρήσης αυτών των τεχνολογιών. Το εργαστήριο αυτό σκοπό έχει να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με την καθημερινή, πρακτική χρήση περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας και γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT για την διδασκαλία θεμάτων ανατομίας. Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου αυτού οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μπουν σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και να λύσουν ένα ρεαλιστικό κλινικό θέμα που σκοπό έχει να διδάξει κάποια προχωρημένα θέματα νευροανατομίας. Βοηθό τους, μέσα στο εικονικό περιβάλλον, θα έχουν έναν «πράκτορα» (agent) τεχνητής νοημοσύνης στον οποίο θα μπορούν να υποβάλλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις για να λύσουν το πρόβλημα που θα τους τεθεί. Το εργαστήριο θα κατευθύνουν διδάσκοντες ανατομίας και εκπαιδευτικών τεχνολογιών του ΑΠΘ καθώς και έμπειροι τεχνικοί υποστήριξης σε πλατφόρμες βιωματικής εκπαίδευσης. Το εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας θα πραγματοποιηθεί σε 3 κύκλους (3 φορές) και μέσω video streaming και ζωντανού σχολιασμού θα είναι δυνατή η παρακολούθηση από περισσότερους συμμετέχοντες. Θα προηγηθεί μικρή παρουσίαση/εξοικείωση χρήσης με τον εξοπλισμό και μετά το τέλος του εργαστηρίου η ομάδα διδασκόντων θα είναι διαθέσιμη για ερωτήσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε μαζί μας τον καινοτόμο κόσμο της βιωματικής ιατρικής εκπαίδευσης.

Ημερομηνία & ώρα: 12/04, 9:00-11:30
Περιορισμός έτους: -
Το MedHub Athens έχει δημιουργήσει ένα εργαστήριο που στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών ιατρικής στις βασικές αρχές του προγραμματισμού. Σε αυτές τις 2,5 ώρες, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τα βήματα που απαιτούνται για να γράψουν ένα βασικό πρόγραμμα στην Python, θα γράψουν ένα πρόγραμμα δικό τους και τέλος, θα γνωρίσουν τις βασικές εφαρμογές του προγραμματισμού και της Python στον τομέα της Βιοϊατρικής Μηχανικής μέσω μιας παρουσίασης ενδιαφέροντων έργων!
Για την παρακολούθηση του workshop απαραίτητο είναι ο κάθε συμμετέχοντας να διαθέτει τον προσωπικό του φορητό υπολογιστή (laptop).

Ημερομηνία & ώρα: 12/04, 12:00-14:30
Περιορισμός έτους: -
Αυτό το πρακτικό σεμινάριο στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών ιατρικής στις αρχές της μηχανικής ενός ηλεκτρικού κυκλώματος για να προσομοιώσουν τη λειτουργία μιας ιατρικής συσκευής, μέσω μιας παρουσίασης των δικών μας έργων. Ξεκινώντας από μια συσκευή ηλεκτρομυογραφικού ελέγχου για μυϊκή διέγερση (Symmyetry) και ένα αυτοσταθεροποιούμενο κουτάλι για τρέμουλο άνω άκρου (Self Stabilizing Spoon), θα εμβαθύνουμε στη μηχανική δημιουργίας συσκευών που διευκολύνουν την κλινική πρακτική.

Ημερομηνία & ώρα: 12/04, 9:00-12:00
Περιορισμός έτους: -
Η Real-Time PCR (RT-PCR) αποτελεί ένα μοριακό εργαλείο ποικιλίας εφαρμογών, το οποίο χρησιμοποιείται είτε για μετρήσεις γονιδιακής έκφρασης με σχετικές μεθόδους ποσοτικοποίησης, είτε για την επίτευξη ποσοτικοποίησης που βασίζεται σε τυπική καμπύλη με σκοπό την κλινική διάγνωση ή την εγκληματολογική πρακτική. Σκοπός του workshop είναι να παρέχει μια επισκόπηση της σύγχρονης τεχνολογίας, των βασικών αρχών, των εννοιών και των εφαρμογών της RΤ-PCR καθώς και την hands-on εκπαίδευση φοιτητών στην πρακτική εφαρμογή της μεθόδου. Έμφαση θα δοθεί κυρίως στον ορθό σχεδιασμό μιας τέτοιας πειραματικής διαδικασίας και στη σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων, δύο τομείς όπου συγκεντρώνουν τα πιο κοινά λάθη. Απώτερος στόχος είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τη χρησιμότητα της RT-PCR στην ιατρική πράξη και να είναι σε θέση να αξιολογούν κριτικά τα αποτελέσματά τους, ακολουθώντας ορθές πρακτικές εργασίας.

Ημερομηνία & ώρα: 12/04, 13:00-15:30
Περιορισμός έτους: -
Ποια είναι η μέθοδος για την λήψη φλεβικού αίματος; Τι είναι οι ομάδες αίματος και πώς καθορίζονται; Στα πλαίσια του workshop οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν μεταξύ τους φλεβοκέντηση υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου καθηγητή και θα διδαχθούν την ορθή κλινική πρακτική για τη διαδικασία. Στη συνέχεια, θα γίνει προσδιορισμός της ομάδας αίματος στο σύστημα ΑΒΟ και Rhesus. Θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση του θεωρητικού υπόβαθρου.

Ημερομηνία & ώρα: 11/04, 9:30-12:30
Περιορισμός έτους: -
Σκοπός του σεμιναρίου BLS είναι να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες για την αναγνώριση [ή αν είναι εφικτό την αποτροπή] της καρδιακής ανακοπής και να βοηθήσει τον εκπαιδευόμενο να παρέχει τη βασική υποστήριξη της ζωής όταν απαιτείται. Η βασική υποστήριξη της ζωής είναι ο συνδυασμός θωρακικών συμπιέσεων και εμφυσήσεων με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή [Automated External Defibrillation-AED]. Περιεχόμενο σεμιναρίου:
∙Αναγνώριση καρδιακής ανακοπής
∙Βασική Υποστήριξη της Ζωής μέσω εφαρμογής θωρακικών συμπιέσεων και χορήγησης
εμφυσήσεων διάσωσης ∙Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή

Ημερομηνία & ώρα: 12/04, 16:00-19:00
Περιορισμός έτους: -
Αυτό το workshop θα επικεντρωθεί στην πρακτική εφαρμογή της γονοτύπησης DNA και της ανάλυσης της γενετικής βάσης νοσημάτων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στις σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση παραλλαγών που σχετίζονται με μονογονιδιακές και πολυπαραγοντικές ασθένειες.Θα παρουσιαστούν οι βασικές έννοιες και θα εκτελεστούν διαδικασίες γονοτύπησης DNA με ανάλυση των αποτελεσμάτων!

Ημερομηνία & ώρα: 13/04, 16:00-17:30
Περιορισμός έτους: -
Στους συμμετέχοντες θα παρουσιαστούν οι μεθοδολογίες πραγματοποίησης και αξιολόγησης αντιβιογραμμάτων, θα εξηγηθούν η σημασία και ο ρόλος του αντιβιογράμματος στη σύγχρονη αντιμετώπιση των λοιμώξεων και θα καθοριστούν με σαφήνεια οι δυνατότητες και οι περιορισμοί της κάθε μεθόδου. Στο πρακτικό μέρος θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση και ερμηνεία αντιβιογραμμάτων που σχετίζονται με αληθινά κλινικά περιστατικά. Συνεργαζόμενο φορέα του workshop αποτελεί η Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας Βορείου Ελλάδος.

Ημερομηνία & ώρα: 11/04, 9:00-12:00
Περιορισμός έτους: -
Σ’ αυτό το workshop θα πραγματοποιηθεί επίδειξη και πρακτική άσκηση στις ιδιαίτερες τεχνικές που αφορούν την καλλιέργεια ιών γρίπης σε εμβρυοφόρα αυγά όρνιθας. Το συγκεκριμένο ζων υπόστρωμα είναι η βασική επιλογή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για απομόνωση με στόχο την επιδημιολογική διερεύνηση των κυκλοφορούντων ιών γρίπης κάθε χρόνο και, το σπουδαιότερο, την ανάπτυξη των ετήσιων αντιγριπικών εμβολίων. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική τεχνική εφαρμόζεται από πολύ λίγα εργαστήρια παγκοσμίως, ένα από τα οποία είναι το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Στους αυριανούς συναδέλφους παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά αλλά και να εφαρμόσουν οι ίδιοι πρακτικές που πολύ λίγοι επιστήμονες διεθνώς κατέχουν. Θα δοθεί προτεραιότητα σε φοιτητές ιατρικής που δεν σπουδάζουν στο ΑΠΘ.

Ημερομηνία & ώρα: 12/04, 17:30- 20:00
Περιορισμός έτους: -
Το workshop αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών ιατρικής με το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων ImageJ. Στην αρχή, θα παρουσιαστούν οι βασικές λειτουργίες και τα εργαλεία του προγράμματος, ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν και θα διαγνώσουν κλινικά περιστατικά (case reports), αξιοποιώντας το πρόγραμμα για την ανάλυση και ερμηνεία ιατρικών εικόνων. Στόχος του workshop αποτελεί η εισαγωγή των νέων ιατρών σε σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες δύνανται να βελτιώσουν την ιατρική πράξη. Για την παρακολούθηση του workshop απαραίτητο είναι ο κάθε συμμετέχοντας να διαθέτει τον προσωπικό του φορητό υπολογιστή (laptop).

Ημερομηνία & ώρα: 12/04, 10:00-12:00
Περιορισμός έτους: -
Σκοπός είναι η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών στην χειρουργική διαδικασία τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων. Οι εταιρείες των εμφυτευμάτων θα μας προσφέρουν την χειρουργική κασετίνα με το εξοπλισμό αλλά και τα. Θα προηγηθεί μικρής διάρκειας θεωρητική εκπαίδευση όπου θα δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις για την χειρουργική διαδικασία και θα ακολουθήσει η πρακτική εκπαίδευση, με τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε ομοιώματα γνάθων.
Το workshop απευθύνεται σε φοιτητές Οδοντιατρικής.

Ημερομηνία & ώρα: 12/04, 17:00-18:00
Περιορισμός έτους: -
Θα πραγματοποιηθεί αναγνώριση φυσιολογικών και παθολογικών ιστολογικών δομών στο μικροσκόπιο. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει ένα θεωρητικό μέρος σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδράσεις στον ιστό και ένα πρακτικό μέρος με την επίδειξη πλακιδίων προς αναγνώριση φυσιολογικών και παθολογικών ιστολογικών δομών.

Ημερομηνία & ώρα: 12/04, 17:30-18:15 & 18:30-19:15
Περιορισμός έτους: -
Το workshop απλής συρραφής τραύματος προσφέρει στους φοιτητές ιατρικής την ευκαιρία να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες στη διαχείριση τραυμάτων. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν στη σωστή τεχνική συρραφής χρησιμοποιώντας δέρμα χοίρου, το οποίο προσομοιάζει την υφή και την αντοχή του ανθρώπινου δέρματος.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει μικρή εισαγωγή στη θεωρία της συρραφής τραυμάτων και πρακτική εξάσκηση με καθοδήγηση από έμπειρους εκπαιδευτές.

Date & Time: 12/04, 15:30-18:00
Year Restriction: -
What is the method for collecting venous blood? What are blood groups, and how are they determined? As part of the workshop, students will perform venipuncture on each other under the guidance of the supervising professor and will be taught the proper clinical practice for the procedure. Following this, blood group determination in the ABO and Rhesus systems will be conducted. A brief presentation of the theoretical background will precede the practical session.
CLINICAL WORKSHOPS

Ημερομηνία και Ώρα: Παρασκευή,11/04/2025, στις 15:00-15:45 και 15:45-16:30
Περιορισμός έτους: -
Το workshop περιποίησης και συρραφής τραύματος σε ζωικό πρόπλασμα από δέρμα χοίρου θα προσφέρει μια πρακτική προσέγγιση στην εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων επείγουσας φροντίδας με τις οποίες όλοι μας πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στη σωστή αξιολόγηση τραυμάτων, στον καθαρισμό του τραύματος, στην προετοιμασία του δέρματος, στον σωστό τρόπο χορήγησης της τοπικής αναισθησίας, καθώς και στη χρήση διαφόρων τεχνικών συρραφής. εκπαίδευσης.

Ημερομηνία και Ώρα: Σάββατο, 12/04/2025, 15:00-15:45 και 15:45-16:30
Περιορισμός έτους: -
Το workshop έχει ως στόχο την εκμάθηση των βασικών αρχών και τεχνικών τοποθέτησης γύψου και περίδεσης τραυματισμένων άκρων, με έμφαση στην ορθή και ασφαλή εφαρμογή τους στην κλινική πράξη. Το workshop θα ξεκινήσει με θεωρητική παρουσίαση σχετικά με τα είδη τραυματισμών που απαιτούν γύψο ή περίδεση, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις κάθε μεθόδου. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτές θα πραγματοποιήσουν ζωντανή επίδειξη των τεχνικών τοποθέτησης γύψου και εφαρμογής ελαστικής περίδεσης, παρουσιάζοντας κάθε βήμα της διαδικασίας, από την προετοιμασία του άκρου έως την τελική διαμόρφωση και σταθεροποίηση.

Ημερομηνία και Ώρα: Κυριακή, 13/04/2025, 16:00-17:00 και 17:00-18:00
Περιορισμός έτους: 4ο+
Το σεμινάριο εσωτερικής οστεοσύνθεσης έχει ως στόχο την εκμάθηση και πρακτική εφαρμογή τεχνικών σταθεροποίησης καταγμάτων. Κατά τη διάρκεια του workshop, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν θεωρητική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της εσωτερικής οστεοσύνθεσης, τις ενδείξεις και τις τεχνικές εφαρμογής. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πρακτική άσκηση, όπου θα χρησιμοποιηθεί προπλάσματα οστών (sawbones), ευγενική προσφορά από την εταιρεία Copper S.A.. Οι εκπαιδευτές θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στην εφαρμογή διαφόρων τεχνικών, όπως η τοποθέτηση πλακών και βιδών, η χρήση ενδομυελικών ήλων και η αξιολόγηση της σταθερότητας της οστεοσύνθεσης.

Ημερομηνία και Ώρα: Παρασκευή, 11/04 στις 17:00 - 18:30
Περιορισμός έτους: 3ο+
Το workshop θα ξεκινήσει με την παρουσίαση και την ανάλυση της ακτινογραφίας θώρακος, δίνοντας έμφαση στην αναγνώριση και κατανόηση των φυσιολογικών δομών εντός φυσιολογικών ορίων. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με την τυπική ανατομία του θώρακα και τις βασικές τεχνικές αξιολόγησης εικόνων. Κατόπιν, θα αναπτυχθούν διαδραστικά τέσσερις παθολογικές καταστάσεις που παρατηρούνται συχνότερα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Κάθε παθολογική κατάσταση θα αναλυθεί με συζήτηση προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες πάνω στις πιο συχνές περιπτώσεις που συναντώνται.

Ημερομηνία και Ώρα: Σάββατο, 12/04, στις 10:00-11:00
Περιορισμός έτους: 4ο+
Το workshop θα επικεντρωθεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με διάφορα καρδιολογικά περιστατικά, μέσω της ανάλυσης και ερμηνείας των Ηλεκτροκαρδιογραφημάτων(ΗΚΓ) τους. Στην αρχή, θα παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά των ΗΚΓ, συμπεριλαμβανομένων των φυσιολογικών και παθολογικών μοτίβων, ενώ θα δοθεί έμφαση στις πιο συχνές κλινικές εκδηλώσεις. Το workshop θα διεξαχθεί με διαδραστικό τρόπο, περιλαμβάνοντας κουίζ μέσω ειδικής εφαρμογής, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να αξιολογούν τις γνώσεις τους σε πραγματικό χρόνο. Μέσα από συζήτηση και ανάλυση σεναρίων, οι φοιτητές θα αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες και θα ενισχύσουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν παθολογικές καταστάσεις που συναντώνται συχνότερα στην ειδικότητα της Καρδιολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο workshop είναι οι φοιτητές να έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση του μαθήματος της Καρδιολογίας.

Ημερομηνία και Ώρα: Κυριακή, 13/04, στις 12:30-14:30
Περιορισμός έτους: 4ο+
Το workshop περιλαμβάνει τρεις ενότητες:
1. Τη διαγνωστική προσέγγιση της αναιμίας με βάση τα χαρακτηριστικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μετά απο μια θεωρητική εισαγωγή θα παρουσιαστούν με διαδραστικό τρόπο σύντομες κλινικές περιπτώσεις ασθενών με αναιμία.
2. Την παρουσίαση του φάσματος των νεοπλασιών του πλασματοκυττάρου, μέσα από κλινικές περιπτώσεις.
3. Τη διαδραστική προσέγγιση του σύνθετου θέματος απο το λεμφοκύτταρο στα λεμφώματα. Πώς ο συνδυασμός ερεθισμάτων από το εξωτερικό περιβάλλον και γενετικών βλαβών εκτρέπει φυσιολογικά λεμφοκύτταρα στη νεοπλασία;

Ημερομηνία και Ώρα: Σάββατο, 12/04, στις 12:30-14:30
Περιορισμός έτους: 3ο+ έτος
Το workshop θα ξεκινήσει με μια διάλεξη, από έμπειρες εντατικολόγους, για τη διάγνωση του θανάτου με νευρολογικά κριτήρια. Θα ακολουθήσει το πρακτικό κομμάτι, στα πλαίσια του οποίου αρχικά θα γίνει από τις εντατικολόγους επίδειξη των κλινικών δοκιμασιών διάγνωσης του ΘΝΚ πάνω σε ηθοποιούς, ενώ στη συνέχεια οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για hands on εξάσκηση. Το workshop θα κλείσει με μία σύντομη ομιλία για τη δωρεά οργάνων.

Ημερομηνία και Ώρα: Παρασκευή, 11/04, 11:00-12:30 και 12:30-14:00
Περιορισμός έτους: 5ο+ έτος
Το workshop θα εστιάσει σε τρεις βασικές διαδικασίες: Αρχικά, θα γίνει παρουσίαση και πρακτική εξάσκηση στη γυναικολογική εξέταση,στη συνέχεια θα διδαχθεί η διαδικασία λήψης τεστ Παπανικολάου, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων τεχνικών για τη σωστή συλλογή κυτταρικού δείγματος και τέλος, θα πραγματοποιηθεί προσομοίωση κολπικού τοκετού, με αναπαράσταση όλων των σταδίων. Για την καλύτερη κατανόηση και πρακτική εξάσκηση, θα χρησιμοποιηθεί γυναικολογικό πρόπλασμα υψηλής ακριβείας. Η διαδραστική φύση του workshop επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εξασκούν τις δεξιότητές τους υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών, οι οποίοι παρέχουν άμεση ανατροφοδότηση και διευκρινίσεις, εφοδιάζοντας τους φοιτητές με την αυτοπεποίθηση και τις απαραίτητες δεξιότητες της γυναικολογίας.

Ημερομηνία και Ώρα: Παρασκευή, 11/04, στις 16:00-19:00
Περιορισμός έτους: 3ο-6ο έτος
Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τις δεξιότητές σας σε ρεαλιστικά σενάρια επείγουσας ιατρικής στην ΠΦΥ; Αυτό το workshop είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία πρακτικής εξάσκησης σε βασικές και προχωρημένες κλινικές δεξιότητες, μέσα από την πρωτοποριακή χρήση προσομοιωτών υψηλής αξιοπιστίας και προπλασμάτων, σε συνδυασμό με σενάρια εμπνευσμένα από την πραγματικότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας! Από κατ' οίκον επισκέψεις έως την εκτίμηση ασθενών με οξέα συμπτώματα, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τα σενάρια μέσω της συνεργασίας σας σε μικρές ομάδες.
Αποκτήστε αυτοπεποίθηση στη διαχείριση επειγόντων καταστάσεων, δοκιμάζοντας στην πράξη τις γνώσεις σας σε ένα ασφαλές περιβάλλον προσομοίωσης. Θα συνδυάσετε κλινική σκέψη, πρακτικές δεξιότητες και δεξιότητες επικοινωνίας με τον ασθενή για να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση που μπορεί να προκύψει στην καθημερινότητα ενός επαγγελματία υγείας.
Δηλώστε συμμετοχή τώρα και ετοιμαστείτε να ζήσετε μια εμπειρία που θα συνεισφέρει στην καλύτερη προετοιμασία για την επαγγελματική σας πορεία!.

Ημερομηνία και Ώρα: Παρασκευή 11/04, 12:30-14:30
Περιορισμός έτους: 1ο-3ο έτος
Σκοπός του κλινικού φροντιστηρίου είναι η αναγνώριση και θεραπεία του βαρέως πάσχοντος ασθενούς που επιδεινώνεται, με τη χρήση της προσέγγισης κατά ABCDE (Αεραγωγός,Αναπνοή, Κυκλοφορία, Νευρολογική αξιολόγηση και Έκθεση). Το περιεχόμενο του κλινικού φροντιστηρίου είναι:
·Αντιμετώπιση αναφυλακτικού σοκ-Αλγόριθμος αναφυλαξίας
·Αντιμετώπιση σοβαρής κρίσης βρογχικού άσθματος-Αλγόριθμος βρογχικού άσθματος
·Αντιμετώπιση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων-Acute Coronary Syndromes

Ημερομηνία και Ώρα: Παρασκευή, 11/04, στις 18:00-19:30
Περιορισμός έτους: 4ο+
Το συγκεκριμένο workshop έχει στόχο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τη διάγνωση και τη διαχείριση κλινικών περιστατικών στη Νεφρολογία, μέσα από μια διαδραστική και εκπαιδευτικά εμπλουτισμένη προσέγγιση. Θα περιλαμβάνει την παρουσίαση πραγματικών περιστατικών που αφορούν συχνές αλλά και πιο πολύπλοκες παθήσεις των νεφρών. Θα αναλυθούν τα ακόλουθα περιστατικά: 1)Υπερεπείγουσα Υπέρταση, 2)Υπερκαλιαιμία-Οξεία Νεφρική Βλάβη, 3)Νεφρωσικό Σύνδρομο. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τα κλινικά δεδομένα, να ερμηνεύσουν εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις και να προτείνουν διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Date & Time: Saturday, 12/04, 11:00-12:00
Participants’ academic year: 4th year and above
The workshop will focus on familiarizing participants with various cardiology cases through the analysis and interpretation of Electrocardiograms (ECGs). Initially, the basic characteristics of ECGs will be presented, including normal and pathological patterns, with an emphasis on the most common clinical presentations. The workshop will be conducted interactively, featuring quizzes via a dedicated application, allowing participants to assess their knowledge in real time. Through discussion and case analysis, students will acquire practical skills and enhance their ability to recognize pathological conditions frequently encountered in Cardiology.
Prerequisite: Students must have completed the Cardiology course to participate in the workshop.

Date & Time: Saturday, 12/04/2025, 16:30-17:15 and 17:15-18:00
Participants’ academic year: -
The workshop aims to teach the fundamental principles and techniques of plaster casting and bandaging for injured limbs, with an emphasis on their correct and safe application in clinical practice. It will begin with a theoretical presentation on the types of injuries requiring a cast or bandage, the materials used, as well as the indications and contraindications of each method. Next, the instructors will conduct a live demonstration of plaster casting and elastic bandaging techniques, showcasing each step of the process—from limb preparation to final shaping and stabilization.

Date & Time: Friday, 11/04/2025, 16:30-17:15 and 17:15-18:00
Participants’ academic year: -
The wound care and suturing workshop, conducted on pig skin models, will provide a hands-on approach to learning essential emergency care skills that everyone should be familiar with. Participants will have the opportunity to practice proper wound evaluation, wound cleaning, skin preparation, the correct administration of local anesthesia, and the application of various suturing techniques.
ADVANCED CLINICAL WORKSHOPS

Ημερομηνία/Ώρα: Σάββατο 12/04, 10:00-13:00
Περιορισμός έτους: 5ο έτος+
Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) απαιτείται σε μικρό ποσοστό νεογέννητων στη γέννηση. Υπολογίζεται ότι στο 5-10% των νεογνών μπορεί να χρειαστεί εφαρμογή κάποιων αρχικών παρεμβάσεων, όπως διέγερση για την έναρξη της αναπνοής ή καθαρισμός της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Προχωρημένη ΚΑΡΠΑ απαιτείται σε λιγότερο από το 1% των νεογνών. Ωστόσο, η συχνότητα εφαρμογής ΚΑΡΠΑ είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε νεογνά υψηλού κινδύνου (π.χ. πρόωρα, νεογνά με περιγεννητική καταστολή ή συγγενείς ανωμαλίες).
Σκοποί του συγκεκριμένου φροντιστηρίου είναι: α) η κατανόηση των φυσιολογικών αλλαγών στη γέννηση και γενικότερα της προσαρμογής του νεογνού στην εξωμήτρια ζωή και β) η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τεχνικές και πρωτόκολλα νεογνικής ΚΑΡΠΑ με βάση την πρόσφατη επιστημονική γνώση. Σε κάθε περίπτωση, τελικός στόχος του φροντιστηρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να προσφέρουν στα νεογέννητα το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.
Απευθυνόμενο σε φοιτητές Ιατρικής της Ελλάδας, ευελπιστούμε το συγκεκριμένο φροντιστήριο -πέρα από την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην αποτελεσματική διαχείριση των νεογνών που χρειάζονται ΚΑΡΠΑ- να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους μελλοντικούς Ιατρούς της χώρας ώστε να στέψουν το επιστημονικό τους ενδιαφέρον στην Περιγεννητική Ιατρική και ειδικότερα στη Νεογνολογία.

Ημερομηνία/Ώρα: Κυριακή 13/04, 09:30-11:00 Περιορισμός έτους: 5ο έτος+
Πρώτο μέρος: Σύντομη περιγραφή των βασικών σταδίων πρωτογενούς ολικής αρθροπλαστικής ισχίου για την αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.
Δεύτερο μέρος: Όλοι οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τα βήματα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης και θα εκτελέσουν την επέμβαση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Σκοπός του σεμιναρίου αποτελεί η εξοικείωση με τα εργαλεία, τις τεχνικές της αρθροπλαστικής ισχίου αλλά και εκμάθηση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Ημερομηνία/Ώρα: Κυριακή 13/04, 10:00-12:00
Περιορισμός έτους: 5ο έτος+
Κείμενο/Περιγραφή Workshop: Είστε έτοιμοι να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στην Αγγειοχειρουργική; Το πρακτικό σεμινάριο «Αγγειοχειρουργικές Δεξιότητες» απευθύνεται σε φοιτητές ιατρικής και στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων στον τομέα της αγγειοχειρουργικής. Μέσω πρακτικής εξάσκησης σε μοντέλα αναστόμωσης αγγείων, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την απαραίτητη κατανόηση των τεχνικών και διαδικασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων. Επιπλέον, θα εκπαιδευτούν στη χρήση ενδαγγειακών τεχνικών σε προσομοιωτή, ενισχύοντας την πρακτική τους εμπειρία και την ικανότητα εφαρμογής αυτών των τεχνικών σε πραγματικές συνθήκες. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους φοιτητές ιατρικής πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για την ασφαλή και αποτελεσματική άσκηση της αγγειοχειρουργικής.

Ημερομηνία/Ώρα: Σάββατο 12/04, 09:00-11:00 Περιορισμός έτους: 4ο έτος+ Στο workshop “Τοποθέτηση Σωλήνα Θωρακικής Παροχέτευσης” θα γίνει καταρχήν μια σύντομη αναφορά στη θεωρητική βάση της παροχέτευσης θώρακα. Το αρχικό σύντομο θεωρητικό μέρος θα περιλαμβάνει τους λόγους για τους οποίους απαιτείται παροχέτευση του ημιθωρακίου και τι αναμένουμε από την παροχέτευση σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις. Θα ακολουθήσει πρακτική εφαρμογή επί ζωικών νωπών πτωματικών παρασκευασμάτων, στα οποία θα ασκηθούν οι φοιτητές σε μικρές ομάδες.

Ημερομηνία/Ώρα: Παρασκευή 11/04, 09:00-10:30
Περιορισμός έτους: 3ο έτος+
Η τρισδιάστατη εκτύπωση βρίσκει τα τελευταία χρόνια εφαρμογές στην Ιατρική και ιδιαίτερα στις χειρουργικές ειδικότητες. Οι βασικές εφαρμογές είναι η θεωρητική εκπαίδευση και ο σχεδιασμός επεμβάσεων, η εκπαίδευση σε χειρουργικές τεχνικές, η κατασκευή χειρουργικών εργαλείων και, τέλος, η κατασκευή προθέσεων/ενθεμάτων. Στο παρόν σεμινάριο θα διενεργηθεί θεωρητική αλλά και πρακτική εκπαίδευση σε τρισδιάστατα μοντέλα με έμφαση στις χειρουργικές παθήσεις του θώρακα και της καρδιάς.

Ημερομηνία/Ώρα: Παρασκευή 11/04, 09:00-12:00
Περιορισμός έτους: 5ο έτος+
Οι συμμετέχοντες φοιτητές, μετά από μια σύντομη εισαγωγική διάλεξη εστιασμένη στις βασικές αρχές της διαχείρισης του κρίσιμου τραυματία στο περιβάλλον του ΤΕΠ, θα κληθούν ως επικεφαλής ή μέλη της Ομάδας Τραύματος να αντιμετωπίσουν εικονικούς τραυματίες σε συνθήκες ρεαλιστικής προσομοίωσης στην Αίθουσα Αναζωογόνησης του ΤΕΠ.
Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να εκτιμήσουν και να υποστηρίξουν, με κατάλληλες για τις κακώσεις του τραυματία θεραπευτικές παρεμβάσεις, τις ζωτικές λειτουργίες του και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τη διαγνωστική του διερεύνηση και την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιμετώπισής του.

Ημερομηνία/Ώρα: Παρασκευή 11/04, 15:00-18:00
Περιορισμός έτους: 5ο έτος+
Σκοπός του κλινικού φροντιστηρίου είναι η εκπαίδευση στη χρήση της υπερηχογραφίας για την απεικόνιση και τον καθετηριασμό των φλεβικών στελεχών (κεντρικών και περιφερικών).
Το κλινικό φροντιστήριο περιλαμβάνει εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση σε μικρές ομάδες εκπαιδευόμενων με τη χρήση συσκευών υπερηχογραφίας, ειδικού εξοπλισμού αλλά και εξειδικευμένων προπλασμάτων στην αναγνώριση, παρακέντηση και καθετηριασμό κεντρικών και περιφερικών φλεβικών στελεχών.
Περιεχόμενο κλινικού φροντιστηρίου:
·Απεικόνιση και αναγνώριση κεντρικών και περιφερικών φλεβικών στελεχών σε ανθρώπινο μοντέλο
·Παρακέντηση και καθετηριασμός περιφερικών φλεβικών στελεχών σε πρόπλασμα
·Παρακέντηση και καθετηριασμός κεντρικών φλεβικών στελεχών σε πρόπλασμα

Ημερομηνία/Ώρα: Σάββατο 12/04, 09:00-11:30
Περιορισμός έτους: 3ο έτος+
Σκοπός του κλινικού φροντιστηρίου είναι η εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σε βασικές, σωτήριες για τη ζωή παρεμβάσεις.
Το κλινικό φροντιστήριο περιλαμβάνει εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σε μικρές ομάδες εκπαιδευόμενων σε συνθήκες προσομοίωσης στην εφαρμογή βασικών, σωτήριων για τη ζωή παρεμβάσεων σε ειδικά προπλάσματα με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού.
Περιεχόμενο κλινικού φροντιστηρίου:
·Διαχείριση αεραγωγού [Βασική διαχείριση και τοποθέτηση υπεργλωττιδικών συσκευών]
·Τοποθέτηση ενδοοστικής προσπέλασης και χρήση συστήματος ενδοοστικής έγχυσης
·Packing με αιμοστατικούς επιδέσμους (Combat Gauze) και ορθή εφαρμογή tourniquet στα άκρα για την αντιμετώπιση της απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας.

Ημερομηνία/Ώρα: Σάββατο 12/04, 12:00-13:30
Περιορισμός έτους: 4ο έτος+
Σκοπός του κλινικού φροντιστηρίου είναι η εκπαίδευση στη δομημένη ανάγνωση του ΗΚΓ και στην αναγνώριση βασικών διαταραχών στο ΗΚΓ κατά στην άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής.
Το κλινικό φροντιστήριο περιλαμβάνει εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σε μικρές ομάδες εκπαιδευόμενων με πραγματικά ΗΚΓ του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στη δομημένη ανάγνωση και χρήση του ΗΚΓ για την αξιολόγηση και κλινική διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Περιεχόμενο κλινικού φροντιστηρίου:
·Δομημένη ανάγνωση ΗΚΓ και αναγνώριση βασικών διαταραχών στο ΗΚΓ
·Κλινικά περιστατικά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών [Ι]
·Κλινικά περιστατικά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών [ΙΙ]

Ημερομηνία/Ώρα: Παρασκευή 11/04, 16:00-19:30, με διάρκεια 1.5 ώρας η κάθε ομάδα
Περιορισμός έτους: 4ο έτος+
Το workshop με θέμα «Πρακτική Εξάσκηση (Hands-On) στην Υπερηχοκαρδιογραφία», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 31ου ΕΣΦΙΕ, με την υποστήριξη της Β' Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της υπερηχοκαρδιογραφίας μέσα από μια άκρως διαδραστική και εκπαιδευτική εμπειρία. Υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων ιατρών, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν σε πραγματικά σενάρια, αποκτώντας πολύτιμες δεξιότητες στη χρήση των υπερήχων για τη διάγνωση και αξιολόγηση καρδιαγγειακών παθήσεων. Το σεμινάριο στοχεύει να εμπνεύσει τους νέους φοιτητές μέσα από την πολύτιμη αυτή εμπειρία, καλλιεργώντας παράλληλα την κλινική τους σκέψη και την αυτοπεποίθησή τους σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πεδίο της ιατρικής.

Ημερομηνία/Ώρα: Παρασκευή 11/04, 09:30-11:30
Περιορισμός έτους: 4ο έτος+
Στα πλαίσια του 31ου ΕΣΦΙΕ, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο workshop «Νευροχειρουργικές Δεξιότητες», που έχει σχεδιαστεί για να αναδείξει μερικές από τις πιο βασικές δεξιότητες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στον τομέα της Νευροχειρουργικής. Το workshop θα πραγματοποιηθεί στην Β’ Νευροχειρουργική Κλινική του Γ.Ν.Θ. “Ιπποκρατείου”, όπου θα εξερευνήσετε τον κόσμο της νευροχειρουργικής σε συνεργασία με έμπειρους ιατρούς. Οι συμμετέχοντες θα είναι χωρισμένοι σε υποομάδες και θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν σε διαφορετικούς σταθμούς. Αυτοί περιλαμβάνουν κρανιοανατρήσεις σε κεφαλές χοίρων, αλλά και σε συνθετικά προπλάσματα, συρραφή με την χρήση μικροχειρουργικού μικροσκοπίου, μια πρώτη επαφή με την νευροπλοήγηση σε αντίστοιχο προσομοιωτή και, τέλος, την προσομοίωση τεχνικών χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.

Ημερομηνία/Ώρα: Παρασκευή 11/04, 10:00-12:00
Περιορισμός έτους: 5ο έτος+
Στόχοι: 1. Θεωρητική εκπαίδευση στη χρήση της τεχνολογίας στο Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 η οποία έχει βελτιώσει σημαντικά την ιατρική παρακολούθηση, τη γλυκαιμική ρύθμιση, την αυτονομία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΣΔΤ1 και 2. πρακτική εκπαίδευση σε προηγμένα υβριδικά συστήματα συνεχούς υποδόριας χορήγησης ινσουλίνης, αντλίες επαφής χωρίς καλωδίωση αλλά και νεότερες συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης. Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η πρώτη επαφή φοιτητών σε κλινικά έτη με τις πιο προηγμένες διαθέσιμες στη χώρα συσκευές, η ενημέρωση τους για τις δυνατότητες παρακολούθησης που αυτές προσφέρουν, η επίδειξη του τρόπου εφαρμογής τους και η εξοικείωση τους με την ανάγνωση και την ερμηνεία των δεικτών γλυκαιμικής ρύθμισης που μας παρέχουν.

Ημερομηνία/Ώρα: Κυριακή 13/04, 18:00-20:00
Περιορισμός έτους: 4ο έτος+
Κείμενο/Περιγραφή Workshop: Το σεμινάριο “Προχωρημένη Άσκηση Συρραφής” πραγματοποιείται στα πλαίσια του 31ου ΕΣΦΙΕ υπό την αιγίδα της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. Απευθύνεται σε φοιτητές οι οποίοι ήδη γνωρίζουν και έχουν εξασκηθεί στις βασικές τεχνικές συρραφής και επιθυμούν να εξοικειωθούν με πιο προηγμένες τεχνικές.
Κάθε φοιτητής, υπό την καθοδήγηση των μελών της κλινικής, θα έχει τη δυνατότητα να ασκηθεί στην εξειδικευμένη συρραφή επί προπλασμάτων προσομοίωσης δερματικού ιστού, με επεξήγηση της κάθε τεχνικής και παρουσίαση των περιπτώσεων όπου αρμόζει η χρήση της κάθε μίας από αυτές. Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο, οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει τις χειρουργικές δεξιότητες και κατανόηση της χρησιμότητάς τους, που είναι ιδανικές για την μετέπειτα πορεία τους ως νέοι ιατροί!

Ημερομηνία/Ώρα: Σάββατο 12/04, 09:30-12:00
Περιορισμός έτους: 5o έτος+
Κείμενο/Περιγραφή Workshop: Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το European School of Urology, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε σε ένα μοναδικό workshop με τίτλο "Urology Bootcamp - Laparoscopic Basic Skills: Γνωριμία με βασικές λαπαροσκοπικές τεχνικές στην Ουρολογία"!
Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές ιατρικής και αποσκοπεί στην εισαγωγή στις βασικές λαπαροσκοπικές τεχνικές. Με πρακτική εξάσκηση σε lap boxes, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τον χειρισμό των εργαλείων και την εφαρμογή των βασικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται στις λαπαροσκοπικές ουρολογικές επεμβάσεις. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους φοιτητές τις πρώτες γνώσεις και εμπειρίες στη λαπαροσκοπική χειρουργική, ενισχύοντας την κατανόησή τους για τη διαδικασία και την ασφαλή πρακτική.

Ημερομηνία/Ώρα: Κυριακή 13/04, 12:30-14:30 (2 ομάδες συμμετεχόντων)
Κείμενο/Περιγραφή Workshop: Στόχος αυτού του πρακτικού σεμιναρίου είναι να διδάξει στους προπτυχιακούς φοιτητές τις βασικές αρχές διάγνωσης και θεραπείας των γναθοπροσωπικών δομών. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση στις βασικές αρχές διάγνωσης και θεραπείας καταγμάτων της γναθοπροσωπικής περιοχής. Στη συνέχεια, οι φοιτητές θα χωριστούν σε τρεις ομάδες με έναν εκπαιδευτή και θα εφαρμόσουν τις βασικές αρχές της οστεοσύνθεσης σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα κρανία με προϋπάρχοντα κατάγματα. Το σεμινάριο αυτό διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κλινική Γναθοχειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Έτος σπουδών συμμετεχόντων: 4o έτος+

Έτος σπουδών συμμετεχόντων: 4ο, 5ο και 6ο έτος σπουδών
● Οι θεωρητικές διαλέξεις θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο 2 του ΚΕΔΕΑ το Σάββατο 12/04, από τις 09:00 μέχρι τις 12:00.
● Τα κλινικά σενάρια θα διεξαχθούν την Κυριακή 13/04 στους χώρους του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” μεταξύ 08:30-12:00.

Το Παράρτημα ΕΕΦΙΕ της Θεσσαλονίκης σας καλωσορίζει στη φετινή διοργάνωση του σεμιναρίου 9th abcs3-applied basic clinical seminar with scenarios for students!

Το σεμινάριο αυτό διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Παράρτημά μας το 2015 και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο θεσμό των ετήσιων δράσεων μας, πάντα σε συνεργασία με καταρτισμένους καθηγητές και εκπαιδευτές, στοχεύοντας στην εξοικείωση φοιτητών κλινικών ετών με την μέθοδο της ιατρικής εκπαίδευσης βασισμένη στην προσομοίωση. Για τη φετινή χρονιά, το 9th abcs3 διοργανώνεται στα πλαίσια του 31ου ΕΣΦΙΕ και, συγκεκριμένα, στην κατηγορία των Advanced Clinical Workshops, προσκαλώντας φοιτητές από όλα τα Ιατρικά Τμήματα της χώρας να βιώσουν την μοναδική εμπειρία του! Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, το σεμινάριο ανοίγει τις πόρτες του και στους σπουδαστές που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν στην αγγλική γλώσσα στα πλαίσια της διοργάνωσης του 19ου Διεθνούς Forum!

Το σεμινάριο αποτελείται από δύο μέρη και εκτείνεται σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει τις θεωρητικές διαλέξεις στο Αμφιθέατρο 2 του ΚΕΔΕΑ, όπου αναλύονται θεματολογίες αντίστοιχες των ειδικοτήτων που θα παρουσιαστούν στο σεμινάριο. Το δεύτερο μέρος θα διεξαχθεί στο κατάλληλα διαμορφωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Εκεί, θα λάβουν χώρα τα κλινικά σενάρια στα οποία οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διαχειριστούν επείγουσες περιπτώσεις με ασθενείς-ηθοποιούς, σε συνθήκες προσομοίωσης και υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών.

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η παρακολούθηση και των δύο μερών του σεμιναρίου.

Date/Time: Sunday 13/04 at 11.30-13.00
Participants’ academic year: 5th-6th year
First part: Brief description of the basic steps of primary total hip arthroplasty for the management of hip osteoarthritis.
Second part: All the participants will become familiar with the steps of this surgical procedure and will perform the surgery in a virtual reality environment. The goal of this seminar is to familiarize students with the surgical equipment and the technique of hip arthroplasty, through the use of a Virtual Reality environment.

Date/Time: Sunday 13/04, 12:30-14:30
Participants’ academic year: 5th-6th year
The practical seminar "Vascular Surgery Skills" is aimed at medical students and focuses on the development and enhancement of skills in the field of vascular surgery. Through hands-on practice with vascular anastomosis models, participants will gain a solid understanding of the techniques and procedures required for performing vascular surgical interventions. Additionally, they will be trained in the use of endovascular techniques using a simulator, further strengthening their practical experience and ability to apply these techniques in real-life scenarios. The goal of the seminar is to provide medical students with valuable knowledge and experience, contributing to the development of the necessary skills for the safe and effective practice of vascular surgery.

Date/Time: Saturday 12/04, 11:30-13:30
Participants’ academic year: 4th-6th year
The workshop will begin with a brief introduction to the theoretical principles of thoracic drainage. The initial theoretical session will cover the indications for hemithorax drainage and the expected outcomes in each case. This will be followed by a hands-on session using cadaveric animal specimens, where students will practice the procedure in small groups.

Date & Time: Sunday 13/04, 14:30-15:30
Participants’ academic year: 4th-6th year
The aim of this workshop is to teach the undergraduate students the basic principles of diagnosis and treatment of the maxillofacial structures. The workshop will start with a presentation into the basic principles of diagnosis and treatment of maxillofacial fractures. Afterwards, students will be divided in three teams with one instructor, and they will apply the basic principles of osteosynthesis in 3D printed skulls with pre-existing fractures. This workshop is organized under the auspices of the Hellenic Association for Oral and Maxillofacial Surgery, and collaborated with the University Clinic of Oral and Maxillofacial Surgery, General Hospital of Thessaloniki “G. Papanikolaou”.

Participants’ academic year: 4th, 5th and 6th year
Oral presentations are taking place in Amphitheater 2 of KEDEA on Saturday 12/04, from 12:30-15:30.

Clinical case scenarios are scheduled for Sunday 13/04, from 12:00 to 15:30. They are taking place in the Emergency Department of “Papageorgiou” Hospital. The SSHMS Chapter of Thessaloniki welcomes you to this year's 9th ABCS3 - Applied Basic Clinical Seminar with Scenarios for Students!

This seminar was first organized by our Chapter in 2015 and has since become an integral part of our annual activities, always in collaboration with trained professors and instructors, aiming to familiarize clinical-year students with the method of simulation-based medical education. For this year, the 9th ABCS3 is organized as part of the 31st SCHMS and, specifically, in the category of Advanced Clinical Workshops, inviting students from all Medical Departments across the country to experience this unique event! For the first time this year, the seminar opens its doors to students wishing to attend in English as part of the 19th International Forum!

The seminar consists of two parts and spans over two consecutive days. The first day includes theoretical lectures in Amphitheater 2 of KEDEA, where topics about the management of medical emergencies in different specialties are discussed. The second part will take place in the appropriately equipped Emergency Department of “Papageorgiou” Hospital. There, clinical scenarios will unfold, where participants will be required to manage urgent cases with patient-actors in simulation conditions, under the guidance of experienced instructors.

Participation requires attendance at both parts of the seminar
SOFT SKILLS WORKSHOPS

Ημερομηνία/ώρα: Παρασκευή 11/04/2025 και ώρες 19:00-20:00
Περιορισμός έτους: -
Κείμενο περιγραφής: Η νέα ψηφιακή εποχή με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αφήνει ήδη ισχυρό το αποτύπωμά της και στο πεδίο της ιατρικής. Η διαπίστωση αυτή επιβάλει την αξιολόγηση της επάρκειας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης έννομης προστασίας στους θιγόμενους από την χρήση εφαρμογών ΤΝ, ενόψει της αδιαφανούς, σύνθετης και αυτόνομης λειτουργίας των εν λόγω συστημάτων. Η εισήγηση παρουσιάζει κριτικά την επιδιωκόμενη Ευρωπαϊκή λύση, παρουσιάζοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ένωσης και εξειδικεύοντας το ζήτημα στις υποχρεώσεις συμμόρφωσης των ιατρών και στη διαμόρφωση της ευθύνης τους.

Ημερομηνία/ώρα:Σάββατο 12/04 και στις ώρες 16:00-18:00
Περιορισμός έτους: -
Κείμενο Περιγραφής: Με αφορμή μια εικονο-ιστορία θα συζητήσουμε την οπτική και τις αντιλήψεις μας για την εξάρτηση, τις εναλλακτικές οπτικές, τη θέση του ειδικού στην αντιμετώπιση της χρήσης και της κατάχρησης ουσιών και τις δυνατότητες παρέμβασης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα βιωματικό εργαστήρι με στόχο τον αναστοχασμό γύρω από τις αντιλήψεις για τις εξαρτήσεις και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην προσέγγιση των ανθρώπων που έχουν εξαρτηθεί. Τι σκέφτεται κανείς για τον εξαρτημένο άνθρωπο; Τι βλέπει ένας νέος επαγγελματίας υγείας στην καθημερινότητά του; Μπορεί να διευρύνει τη ματιά του; Μπορεί να δει και να κάνει περισσότερα; Με εργαλείο τις αντιλήψεις που υπάρχουν στην ομάδα των εκπαιδευόμενων και βιωματικές ασκήσεις αλληλεπίδρασης, θα κάνουμε ένα κλικ πιο κοντά στην εξάρτηση και τον άνθρωπο που έχει εξαρτηθεί.

Ημερομηνία και ώρα: Παρασκευή 11/04 και ώρες 15:30-17:30
Περιορισμός έτους: -
Κείμενο Περιγραφής: Η εφηβεία είναι η πιο συναρπαστική περίοδος της ζωής των ασθενών μας! Σε αυτό το workshop:
-Θα γνωρίσουμε την εφηβεία, τα διακριτά σωματικά και γνωσιακά στάδιά της καθώς και τις ιδιαιτερότητές της
-Θα εστιάσουμε στην επικοινωνία ιατρού- εφήβου και στον τρόπο προσέγγισης του έφηβου ασθενή
-Θα εξοικειωθούμε με την έννοια της εμπιστευτικότητας στην ιατρική κλινική φροντίδα της υγείας των εφήβων
-Θα γνωρίσουμε το εργαλείο λήψης του ψυχοκοινωνικού ιστορικού με σκοπό την δόμηση της θεραπευτικής σχέσης ιατρού-εφήβου
-Θα παίξουμε ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων εφηβικής υγείας στο τέλος!
Έλα κι εσύ!

Ημερομηνία/ώρα: Παρασκευή 11/04 και ώρες 17:30-18:30
Περιορισμός έτους: -
Στόχοι του Workshop είναι:
1. Κατανόηση της Παρηγορητικής Φροντίδας:
o Εισαγωγή στις αρχές και τη φιλοσοφία της παρηγορητικής φροντίδας.
o Διευκρίνιση της σημασίας της ολιστικής προσέγγισης στον ασθενή.
2. Εκπαίδευση στις Επικοινωνιακές Δεξιότητες:
o Ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.
o Διαχείριση δύσκολων συζητήσεων με ασθενείς και οικογένειες.
o Τεχνικές ακρόασης και υποστήριξης.
3. Φροντίδα της Ποιότητας Ζωής:
o Διαχείριση συμπτωμάτων, όπως πόνος, ναυτία, άγχος, κατάθλιψη.
o Υποστήριξη ασθενών και οικογενειών σε ψυχοκοινωνικό και πνευματικό επίπεδο.
4. Αντιμετώπιση Ηθικών και Νομικών Διλημμάτων:
o Διευκρίνιση της ηθικής στη λήψη αποφάσεων για τον χρονίως πάσχοντα.
o Συζήτηση γύρω από θέματα, όπως η ευθανασία και το δικαίωμα στην επιλογή.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να συζητήσουν με πραγματικό πάσχοντα με χρόνιο πόνο και υποφέρειν για τα παραπάνω θέματα, από τα μάτια του μελλοντικού ασθενή τους.

Ημερομηνία/ώρα: Σάββατο 12/04 και ώρες 12:30-15:30
Περιορισμός έτους: -
Το παρόν workshop χωρίζεται σε 3 σκέλη:
Σκέλος 1: Θεωρητική Παρουσίαση
Παρουσίαση της θεωρητικής βάσης του κρίσιμου ερωτήματος:
«Πώς υποψιάζεται ο γιατρός την κακοποίηση ή παραμέληση;».
Μέσω της παρουσίασης :
* Θα αναλυθούν ενδείξεις που πρέπει να κινητοποιούν την υποψία για κακοποίηση ή παραμέληση ενός παιδιού.
* Θα παρουσιαστεί ένα υποθετικό περιστατικό ως μελέτη περίπτωσης, παρέχοντας ένα πρακτικό παράδειγμα διαχείρισης.

Σκέλος 2: Πρακτική Άσκηση μέσω Διαδραστικών Σεναρίων
Το πρακτικό αυτό μέρος θα είναι οργανωμένο με μορφή περιστροφής (rotation), επιτρέποντας τη συμμετοχή όλων σε όλα τα σενάρια. Κατά τη διάρκεια αυτής:
* Εκπαιδευμένοι φοιτητές της MedsCAN θα υποδυθούν γονείς παιδιών, δημιουργώντας ρεαλιστικές συνθήκες επικοινωνίας και αξιολόγησης.
* Εσείς, ως γιατροί, θα χρειαστεί να συλλέξετε όλα τα
απαραίτητα στοιχεία (ιστορικό, κλινική εξέταση, εργαστηριακά ευρήματα) για τη διερεύνηση της περίπτωσης και θα αποφασίσετε:
- Πρόκειται για κακοποίηση;
- Υπάρχουν ενδείξεις παραμέλησης;
- Ή μήπως συνυπάρχουν και τα δύο;
Η διαδικασία αυτή είναι σχεδιασμένη ώστε να δοκιμάσει την παρατηρητικότητα, την αναλυτική σας σκέψη καθώς και την ικανότητά σας να παίρνετε κρίσιμες αποφάσεις σε καταστάσεις όπου η προστασία του παιδιού είναι πρωταρχικής σημασίας.

Σκέλος 3: Συμπεράσματα και συζήτηση
Θα καταλήξετε σε συμπεράσματα:
* Ποια είναι η ευθύνη σας ως επαγγελματίες υγείας (νομική και μη);
* Ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες για να προστατεύσετε το κακοποιημένο παιδί;
* Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε επίπεδο αναφοράς ή συνεργασίας με άλλες αρχές;

Ημερομηνία/ώρα: Σάββατο 12/04 και ώρες 16:00-18:30
Περιορισμός έτους: -
Πρώτο Σκέλος: Θεωρητική Παρουσίαση

Η θεωρητική παρουσίαση εστιάζει στη βία κατά των γυναικών, ξεκινώντας με στατιστικά που αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του φαινομένου παγκοσμίως. Επισημαίνονται ενδείξεις κακοποίησης κατά την κλινική εξέταση. Παρουσιάζονται τα απαραίτητα βήματα, από τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και την καταγραφή ευρημάτων, έως την παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Τέλος, δίνονται κατευθύνσεις για ολοκληρωμένη φροντίδα,περιλαμβάνοντας ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε διεπιστημονικό πλαίσιο.

Δεύτερο Σκέλος: Πρακτική Άσκηση σε Διαδραστικά Σενάρια

Το πρακτικό μέρος οργανώνεται σε μορφή περιστροφής (rotation), επιτρέποντας τη συμμετοχή των φοιτητών σε όλα τα σενάρια τα οποία στο σύνολο τους θα είναι τέσσερα.
Στη διάρκεια αυτής της ενότητας:
* Εκπαιδευμένες φοιτήτριες του AWAKE θα υποδυθούν ασθενείς που προσέρχονται είτε στα Τ.Ε.Π. ή στα εξωτερικά ιατρεία της Μαιευτικής-Γυναικολογίας δημιουργώντας ρεαλιστικές συνθήκες επικοινωνίας και αξιολόγησης. * Εσείς, ως γιατροί, θα εξασκηθείτε:
Στην προσέγγιση και στον τρόπο λήψης ιστορικού σε ένα θύμα Έμφυλης βίας.
Στην αξιολόγηση ευρημάτων που προκύπτουν από την κλινική εξέταση.
Στη διάγνωση των εκάστοτε περιστατικών με βάση τις γνώσεις σας στο μάθημα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας.

Ημερομηνία/ώρα: Παρασκευή 11/04 και στις ώρες 14:30-17:30
Περιορισμός έτους: 3ο έτος+
Αυτό το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην αναγνώριση των συμπτωμάτων και των υποκείμενων αιτιών της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) μεταξύ φοιτητών ιατρικής και νέων γιατρών. Δίνοντας έμφαση σε μια πρακτική προσέγγιση, η συνεδρία θα παρέχει στους συμμετέχοντες αποτελεσματικά εργαλεία και τεχνικές για την αναγνώριση των πρώιμων ενδείξεων της εξουθένωσης, καθώς και στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείρισή της. Οι παρευρισκόμενοι θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με μηχανισμούς αντιμετώπισης, πρακτικές αυτοφροντίδας και τρόπους διατήρησης μιας πιο υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το εργαστήριο στοχεύει να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με πρακτικές δεξιότητες για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή. Το workshop αυτό πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ψυχολογικές Εφαρμογές στην Υγεία και την Περίθαλψη» της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ημερομηνία/ώρα: Κυριακή 13/04 και στις ώρες 09:30-11:30
Περιορισμός έτους: 3ο έτος+
Στόχος είναι η προσέγγιση της προετοιμασίας για το εξωτερικό ως ειδικευόμενος ιατρός με έμφαση στην συνέντευξη για εκπαιδευτική θέση. Σκοπεύουμε να συζητήσουμε για πρακτικές συμβουλές τόσο για τη διαδικασία αναζήτησης θέσεων στο εξωτερικό, τη σύνταξη του βιογραφικού και της επιστολής πρόθεσης, καθώς και την προετοιμασία για μία επιτυχημένη ιατρική συνέντευξη.Παράλληλα, θα προσεγγίσουμε και τη διαδικασία προετοιμασίας για συνεντεύξεις που αφορούν διδακτορικά, μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα, δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχία σε αυτές. Μέσα από διαδραστική συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα απαραίτητα εφόδια για τα πρώτα σας βήματα σε διαφορετικά συστήματα υγεία και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

Ημερομηνία/ώρα: Κυριακή 13/04/25 και στις ώρες 10:00-12:00
Περιορισμός έτους: 3ο έτος+
To workshop με θέμα : « Ενσυναίσθηση και Ήπιες Δεξιότητες στην Κλινική Πράξη» θα εισαγάγει του φοιτητές της ιατρικής στις δεξιότητες της ενσυναίσθησης όπως η επικοινωνία, η ενεργητική ακρόαση και η ψυχολογία του ασθενούς μέσα από προσομοιώσεις ρόλων από την ιατρική κλινική πράξη, ανατροφοδότηση και εξειδικευμένες εισηγήσεις. Στο τέλος του WORKSHOP θα χορηγηθεί από τον Φορέα Κατάρτισης ADR HELLENIC TRAINING HUB πιστοποιητικό παρακολούθησης διάρκειας 4 ωρών, στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο: EMPATHY AND SOFT SKILLS IN CLINICAL SETTINGS.

Ημερομηνία/ώρα: Σάββατο 12/04 και στις ώρες 16:00-19:00
Περιορισμός έτους: -
Στο συγκεκριμένο workshop και πιο ειδικά στο πρώτο σκέλος του οι φοιτητές θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές έννοιες και αρχές που συνδέονται με την υποχρέωση ενημέρωσης του ασθενούς και την παροχή της ενημερωμένης συναίνεσης ως προϋποθέσεων της ιατρικής πράξης. Το workshop θα συνεχιστεί με την παρουσίαση των κομβικών σημείων που αφορούν την ποινική ευθύνη των γιατρών, ζήτημα που απασχολεί πολύ, ειδικά τους νέους γιατρούς. Πέραν του θεωρητικού νομικού πλαισίου, η ενασχόληση με τα εν λόγω ζητήματα στο πλαίσιο του workshop θα γίνει και με ανάλυση δικαστικών αποφάσεων, αλλά και άλλων cases studies. Ο χρόνος του workshop προσφέρεται επίσης για διάλογο και επίλυση τυχόν αποριών και προβληματισμών των φοιτητών.

Date/time: Saturday 12/04, 16:00-20:00 and Sunday 13/04, 12:30-14:30
Participants’ academic year:
Participants will be challenged to develop business ideas to address unmet healthcare needs during a 6-hour workshop and finally develop and deliver a pitch to potential investors. This educational workshop aims to guide young researchers and those with academic backgrounds through the dilemmas and complexities of transforming their ideas into economical sustainable solutions, from initial design to market viability.

Date/time: Sunday 13/04, 09:00-12:00
Participants’ academic year:
This workshop aims to familiarise participants with the basic principles for carrying out a high-quality systematic review with or without a meta-analysis, a study type which -when properly conducted- finds itself at the top of the pyramid of the hierarchy of evidence used in evidence-based medicine. Participants will be first presented with the basic sections of a research paper (i.e., introduction, methods, results, discussion and conclusion) as well as the introductory definitions of the terms “systematic review” and “meta-analysis” and how these terms may overlap. A summarised description of the steps required to produce a high-quality systematic review will follow. Theoretical concepts will be explained using a template paper (systematic review and meta-analysis), selected by the workshop team, and always in accordance with the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-analyses (PRISMA) 2020 guidelines and the Cochrane (i.e., the non-profit organization that develops guidelines for the preparation of proper systematic reviews) methodology. In particular, participants will be introduced to the following processes: -Description of the rationale for a review and stating of the exact aim of the paper;
-Formulation of the review question as per the PICOS (i.e., Population Intervention Comparator Outcomes Studies) framework;
-Description of the search strategy and conduction of unbiased study selection and data collection processes;
-Presentation and comprehension of the results, also graphically using Forest plots;
-Assessment of risk of bias of included studies, of other sources of bias such as publication bias (also visually using Funnel plots) as well as of overall certainty of evidence;
-Discussion and interpretation of the results as well as drawing relevant conclusions and providing guidance for future research.
The theoretical presentation will be followed by a practical hands-on experience. Participants will be provided with a Microsoft Excel spreadsheet prepared by the workshop team, which will include the data on a specific outcome of an existing review question. Then, they will be demonstrated and asked to appropriately import the given data into Review Manager (RevMan) [Computer program]. Version 5.4, The Cochrane Collaboration, 2020. Based on the imported data and under the guidance of the workshop team, they will be, finally, asked to produce and explain a Forest plot and a Funnel plot on the given outcome, conducting in this way a meta-analysis on their own.
We hope that this workshop will be a useful experience for all participants and that it will act as a springboard for them to further delve into the world of systematic reviews: into how to comprehend and/or produce high-quality systematic reviews, always with the aim of best patient care.
Οδηγοί & Πρόγραμμα
Εγγραφές